Eskişehir'deki Müzeler

Daha önceki yazımızda Eskişehir'de geçirebileceğiniz en iyi 48 saate ilişkin bir yol haritası çıkarmaya çalışmıştık: https://siyasetvemedya.blogspot.ch/2015/11/10-admda-eskisehirde-gecirilebilecek-en.html

Bu yazının bir eklentisi olarak Eskişehir Müzelerine ait detaylı bir yazı yazmak iyi bir fikir olabilir. Bunun nedeni, 48 saate sıkıştırılmış bir gezide birçok müze seçeneği arasından ancak nokta atış yapılarak müze seçmenin zaruriyetidir.  Ekim 2017 itibariyle Eskişehir merkezi ve ilçelerinde müze ve ören yerlerinin sayısının 25'i aştığı dikkate alınırsa üzerine iyice düşünülerek plan yapmak bir hayli önem kazanmıştır.

Aşağıdaki listede müzeler iki kriter çerçevesinde sıralanmıştır. İlk kriter, müzelerin şehir merkezinden (özellikle de Berlin'deki müzeler adasını anıştırırcasına birçok müzeye ev sahipliği yapan Odunpazarı Bölgesi, kısaca Müze Kent'ten) şehir dışına doğru sıralanması, ikinci kriter ise bu müzelerin kendi içinde popülarite ve önem sıralamasına tabi tutulmasıdır. Yani şehir merkezinde en çok ilgi gören Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi'nden başlayarak, şehre en uzak ve nispeten en az ziyaretçiyi çeken Passinus Antik Kenti'ne doğru bir sıralama yapılmış, bazı müzeler yazarın (ki tüm müzeleri gezip gördükten sonra bu yazıyı hazırlamıştır.) kişisel ilgileri ve deneyimlemeleri çerçevesinde ön plana taşınmıştır. Elbette okuyucunun kendi ilgisi ve tercihlerinden daha önemli bir kriter de yoktur.

O halde başlayalım!

Turistik Odunpazarı Bölgesi'nde bulunan müzeler:

1) Eskişehir'in En Çok Ziyaret Edilen Müzesi:
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi


Şüphesiz ki bugünkü Eskişehir'e çağdaş şehir kimliğini kazandıran yakın dönemdeki en önemli kişi Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'dir. Yılmaz Hoca, Anadolu Üniversitesi rektörlüğünden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına uzanan kariyerinde şehir planlamacılığı, kent estetiği, güzel sanatlar ve bilime verdiği önemle Türkiye'deki hemen bütün yerel politikacılardan ayrılmıştır. Kent içi raylı sistemin kurulması, yıllarca kaderine terk edilmiş Porsuk Çayı'nın temizlenerek kente kazandırılması, devasa parkların yapımı, senfoni orkestrası, şehir tiyatrolarının kurulması, yıl boyu süren birçok festival projeleriyle Eskişehir'e bugünkü modern ve yaşanası görünümünü veren de onun geniş vizyonudur. Bu nedenledir ki, 1999 yılından bu yana yürüttüğü Başkanlığı ile yerel yöneticiliğe damgasını vurmuş, her seçimde Eskişehir halkı tarafından hak ettiği karşılığı almıştır. O yüzden Eskişehir demek biraz da Yılmaz Büyükerşen demektir.

Yılmaz Hoca, profesyonel kariyerinin yanı sıra balmumu heykellerine ilgi duymaktadır. Türkiye'nin tek balmumu mumya heykel yaratıcısı da bizzat kendisidir.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi de bu ilginin sonucunda vücuda gelmiştir. Başta Mustafa Kemal ATATÜRK'ün balmumu heykelleri olmak üzere, Türk ve Osmanlı tarihinin önemli şahsiyetlerinden Türk& Dünya kültür, sanat ve basın dünyasına damgasını vurmuş isimlere kadar 160'tan fazla heykelin bulunduğu müzenin tek sıkıntısı ziyaretçilerini uzun dakikalar boyunca kuyrukta bekletmesidir. Müzeyle ilgili detaylı bilgiyi http://www.balmumuheykeller.com/index.php adresinden alabilirsiniz.

Bilet Fiyatları: Tam: 10 TL, İndirimli 5 TL

2) Burası Eskişehir'in Kurtuluş Müzesi'dir:
Eskişehir Kurtuluş Müzesi

Eskişehir, Türk'ün kurtuluş mücadelesinin en kritik kavşağını temsil eden bir şehirdir. Yunan işgaline karşı direnişin en önemli iki veçhesini sunan 1. ve 2. İnönü Savaşları, Eskişehir'in İnönü ilçesi yakınlarında gerçekleşmiştir. Böyle bir tarihsel öneme sahip olan bir şehirde Kurtuluş mücadelesini yansıtacak bir müze fikri, hiç şüphe yok ki çok yerindedir. Bu amaçla, Büyük Atatürk'ün "Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz" diyerek selamladığı Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü'nün, Eskişehir'de konakladığı Mestanoğlu Halil Konağı aslına uygun olarak restore edilmiş ve modern müzecilik anlayışı çerçevesinde enfes bir tarih anlatımıyla konuklarını ağırlamaya başlamıştır. Bugün itibariyle çok yoğun bir şekilde ziyaretçi çeken müzede özenle hazırlanmış Kurtuluş Destanını anlatan video sayesinde ziyaretçiler hiç unutamayacakları bir 15 dakika geçirmektedirler. Bunun dışında Özçekim odası, konağın orjinal halinde mevcut olan duvar resimleriyle kaplı, enfes nakışlarla bezeli oda ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen http://www.kurtulusmuzesi.com/ adresini ziyaret ediniz.


Bilet Fiyatları: Tam: 3 TL, İndirimli 2 TL   


3) Tarih ve Sanat için:

Kent Belleği Müzesi ve Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Türkiye'de kentlerimizin maalesef kendi tarihlerini, kültür ve geleneklerini toparlayıp yansıttıkları kent belleği / şehir müzesi kavramları henüz yerleşmedi. Söz gelimi Münih'teki şehir müzesini gezdiğinizde tarihsel olarak bir Bavyeralı'nın nasıl yaşadığını, eğlencelerinin neler olduğunu, o bölgeye nereden geldiklerini, göreneklerinin neler olduğunu, neler giyip, neler yeyip içtiklerini bir çırpıda öğrenebilirsiniz.

İşte, Eskişehir'deki Kent Belleği Müzesi aslında bu boşluğu dolduruyor. Eskişehir halkının demografisini, tarihsel niteliklerini, adet ve kültürlerini zengin bir perspektifle sunuyor. Her ne kadar hacim olarak henüz sınırlı da olsa, müzenin Türkiye ölçeğinde öncü olduğunu tespit etmemiz gerekiyor. (Kastamonu kent müzesini de bu misyon çerçevesinde anmadan geçmeyelim)

Bu müze ile aynı avluya bakan bir başka konakta konuşlu ve yine Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir'deki cam usta ve sanatçılarının spektaküler çalışmalarını gezmenize imkan veriyor.

Daha fazla bilgi için lütfen http://www.kentbellegi.org/ ve  http://cepte.eskisehir.bel.tr/sayfalar.php?sayfalar_id=58 adreslerini ziyaret ediniz.

Giriş ücretleri: Tam: 3 TL, İndirimli 2 TL  


4) Dünyada tek:

Lületaşı Müzesi

Tarihi 1525'e dayanan Kurşunlu Külliyesi bünyesinde kurulu olan Lületaşı Müzesi, Eskişehir'e özgü lületaşından yapılma eserlerin sergilendiği ve yine kendi alanında ilk ve tek olan bir müzedir. 1998 yılından beri gerçekleştirilen Lületaşı Festivaline evsahipliği yapan Eskişehir'de festival bünyesinde ortaya çıkan eserlerin sergilendiği bu alan dışında Külliye ve Eskişehir Mevlevihanesi'nin kütüphanesi de ziyaret edilebilir.

Daha fazla bilgi için http://www.odunpazari.bel.tr/odunpazaribelediyesi-18-luletasi_muzesi adresi ziyaret edilebilir.

Müze ücretsizdir.


5) Bir Mimar Kemalettin Eseri:

Cumhuriyet Tarihi Müzesi


Odunpazarı Bölgesi'nde bulunan Turan Numune Mektebi'nin restore edilmesi ile 1994 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından kente kazandırılan bu müzede Cumhuriyet tarihine ilişkin orjinal fotoğraflar, maketler, Atatürk’ün kılıcı, tabancası, bastonu gibi kişisel eşyaları sergilenmektedir.

Alaaddin Camii Parkı'nın karşısındaki müze hakkında detaylı bilgiyi https://www.anadolu.edu.tr/kampuste-yasam/muze-ve-sanat-merkezleri/cumhuriyet-muzesi adresinden alabilirsiniz.

Giriş ücretsizdir.


 6) Mizahın peşinde:

Karikatür Müzesi

Anadolu Üniversitesi bünyesindeki bir başka müzedir. Müzeyi tanıtan yazılarda "Müzede; daimi sergi, değişken sergi bölümleri, portreler odası, Türk karikatür ustaları odası, Eskişehirli karikatürcüler odası ile kitaplık bölümleri bulunmaktadır. Müzede karikatür çalışmalarının yapılabileceği mekanlar da tasarlanmıştır." denilmektedir.

Daha fazla bilgi için http://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/eskisehir/gezilecekyer/anadolu-universitesi-egitim-karikaturleri-muzesi adresinden bilgi alabilirsiniz.


7) Türkiye'nin ilk daktilo müzesi:

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi


Türkiye'nin en saygın gazetecilerinden biri olan ve 2017 yılı içerisinde kaybettiğimiz Tayfun Talipoğlu'nun daktilo koleksiyonuna ait parçalar taşıyan müze, eski Başbakanlarımızdan Bülent Ecevit'e ait daktiloyu da bünyesinde barındırıyor. Restore edilmiş olan Şamoğlu Konağı'nda iki katta hizmet veren bu müzeyi, ilginç bir deneyim için ziyaret etmelisiniz.




Daha fazla bilgiyi http://www.odunpazari.bel.tr/odunpazaribelediyesi-43-daktilo_muzesi_ adresinden edinebilirsiniz.


8) Külliye'den Müzelere:

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi ve Ahşap Eserler Müzesi



9) En Yenisi:

Eskişehir Sanayi ve Ticaret Müzesi

Eskişehir Ticaret Odası'nın şehre kazandırdığı sanayi ve ticaret müzesi, Eskişehir'in hem tarihsel bir ticaret rotası, hem de Cumhuriyetin ilanıyla birlikte hızlı sanayileşme sürecinin keyifli bir perspektifini sunuyor. 9 Mayıs 2017 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan müze yine modern müzecilik anlayışının bir örneğini sunuyor. 

Giriş ücretsiz.





Odunpazarı Bölgesi (Müze Kent) dışında, Eskişehir merkezinde bulunan diğer müzeler:

10) Saklı kalmış bir vaha: ETİ Arkeoloji Müzesi

Muhtemelen Eskişehir'in en "underrated" müzesi bu olsa gerektir. Tur güzergahlarına alınmayan müze, ETİ Sponsorluğunda çok başarılı bir renovasyon geçirdi. Müzenin bilgi katalogunda "Müzede; Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig çağlarına ait hayvan ve bitki fosilleri; Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden eserler ile Antik ve İslâmi devirlere ait sikkeler; Roma ve Bizans dönemlerinden mermer adak heykelcikleri, heykeller, lahitler, Şarhöyük (Dorylaeum) Roma Çağı yer mozaikleri ve Babadat kazısı buluntuları; yöresel giysiler ile birlikte etnoğrafik malzemelerin sergilendiği bir etnoğrafya bölümün ile mermer heykel, pişmiş toprak küp gibi parçaların sergilendiği bir bahçe de bulunuyor." bilgileri veriliyor. Tarihe ilgi duyan herkesin mutlaka gezmesi gereken bir müze.

Daha fazla bilgi için http://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/eskisehir-eti-arkeoloji-muzesi adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bilet Fiyatları: 5 TL (Müzekart geçerli)


11) Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi:

Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü’nde bulunan müze Eskişehir'deki Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi örneklerinden biridir. Yapıldığı dönemde Askeri Kışla ve Talimgah Binası olarak kullanılan bina bugün Palet Sanat Galerisi adı altında 186 Türk , 51 yabancı , toplam 237 sanatçının yapıtını barındırmakta olup, ücretsiz gezilebilmektedir.


12) Tülomsaş Müzesi ve Devrim Otomobili:

Ülkemizin yerli bir otomobil üretme çabası bugüne özgü değil. 1961 yılında da benzer bir talep ortaya çıkmış, Türk mühendisleri yerli bir otomobil üretebilmek için kolları Eskişehir'de sıvamıştı. Bu amaçla yapılan çalışmalar neticesinde 4 adet DEVRİM Otomobili üretilmiş, 2 tanesi Ankara'da bizzat Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'i taşımıştı. Bu 4 otomobilden sadece birisi günümüze ulaştı. İşte o da Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. - TÜLOMSAŞ / Eskişehir bahçesinde, özel olarak yapılan camlı garajda muhafaza edilmekte ve halen çalışır durumda ziyaretçilerini beklemektedir.

Ziyaret bilgisi için: http://www.devrimarabasi.com/lokasyon.html

13) Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı bünyesindeki Müzeler:

a) Maket Müzesi (Esminiatürk)

Türklerin yerkürede bıraktığı 32 çarpıcı eserin Miniatürk benzeri bir çalışmayla sergilendiği parkı 3 TL ücret karşılığı girebilirsiniz.

b) Türk Dünyası Bilim Kültür Sanat Merkezi bünyesindeki müzeler:

Türk Dünyası Müzik Tarihi Müzesi:

Türklere özgü çalgıların sergilendiği müze Esminiatürk ile aynı bahçe içerisinde yer almaktadır.

Detaylı bilgi için: https://gezipgordum.com/eskisehir-2013-turk-dunyasi-bilim-kultur-sanat-merkezi/

c) Türk Dünyası Bilim ve Sanat Okulu:

Açılmak için gün sayan bölümde yine Türk dünyasına özgü bilim ve sanat 

14) Eskişehir Havacılık Müzesi:

Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsünün karşısında bulunan bir açık hava müzesidir. Eskişehir'in havacılık kültürünü yansıtan devasa boyutlardaki uçaklara ev sahipliği yapmaktadır.

15) İnönü Savaşları Karargah Müzesi:


16) Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi


17) Seyyid Battal Gazi Türbesi:
Eskişehir heterodoks inanışların önemli merkezlerinden biridir. Seyitgazi ilçesinde bulunan Seyyid Battal Gazi Türbesi de buna koşut olarak aleviler için bir serçeşmedir. Burayı gezerken alevi vatandaşlarımızın kendine özgü ritüellerine tanıklık edebilirsiniz. Devasa boyuttaki yatır dışında çilehaneler ve medrese ilgi çekicidir.

18) Yunus Emre Müzesi:


19) Midas Antik Kenti:

Yazılıkaya olarak da bilinen kent Han ilçesi sınırları içindedir. Frigler için Kybele tapıntısı niteliğinde olup, 17 metrelik yüksekliği ve hala çözülemeyen yazısıyla en ilgi çekici eserler arasındadır. Antik kentin tepesinde dolanmak, kendine özgü kayaç yapısını yakından görmek kesinlikle harika bir deneyim.





Daha fazla bilgiyi https://gezilmesigerekenyerler.com/gezilecek-yerler/midas-aniti-yazilikaya-eskisehir.html adresinden alabilirsiniz.


20) Passinuss Ören Yeri:


Açılmak üzere olan müzeler:


21) ETİ Şehir ve Göç Müzesi

Kurşunlu Külliyesi Kervansarayı karşısında bulunan müze 2017 yılı içerisinde ziyaretçilerini karşılamaya hazırlanıyor.

22) Odunpazarı Modern Müze

Ünlü Japon Mimar Kengo Kuma'nın tasarladığı ve Eskişehirli işadamı Erol Tabanca'nın kişisel koleksiyonunun sergileneceği modern sanatlar müzesinin 2018 yılı içerisinde yine Müzeler Bölgesi içerisinde açılması bekleniyor.


Yorumlar

  1. Best 9 Casino (Salon, AZ) Hotels - Mapyro
    Best 9 Casino (Salon, AZ). 사천 출장마사지 Best 9 Casino (Salon, AZ). Get 천안 출장마사지 Directions. The hotel's restaurant is located in 정읍 출장안마 the Encore 군산 출장마사지 Tower 충청북도 출장안마

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği Üzerine

1946'nın Sopalı Seçimleri vs. Örtülü Ödenekli 2015 Seçimleri - 1

Butimar’ın Boz Kanatları