Ankara Düğün Havaları

Bugün hürriyet.com.tr güzel yurdumun güzel insanlarına güzel bir hizmet sunmaya başladı. Konu: Ses Kirliliği.
Efendim, Hürriyet Gazetesi okurları gazetenin internetteki anasayfasına giriyorlar ve ardından ses kirliliği ile ilgili varsa şikayetleri, ki olmaması mümkün değil, belirtilen yere yazıyorlar. Daha sonra bu yazılar sitede yayımlanıyor. Bendeniz de muzdarip olduğum bir kirliliği paylaştım. Her neyse...
Benim tartışmak istediğim şey ise belirtilen siteye yazılmış olan şikayetlerin ne kadarının Ankara'dan geldiği, ve sonrasında da Ankara'dan ulaşan şikayetlerin genel olarak hangi konuyla ilgili olduğunu saptamak.

Birkaç şikayet örneğiyle başlayayım:

"Yeter Artık" Diyenler 5:

1) Ankara Keçiören'de durmak bilmeyen, gecelere kadar devam eden, ankara havası müzikli sokak düğünlerinin sesine yeter artık!

2)Ankara Çankaya İlçesinde Emek mahallesi gibi nezih bir muhitte oturmamıza rağmen çok yakınımızdaki AŞTİ Otobüs Terminali'nde asker uğurlama törenlerine müsade edildiği için
büyük bir ses kirliliği ve güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız.
AŞTİ'ye yakın bir ara sokaktayız ve asker uğurlaması sırasında şanlı bayrağımızı adeta tekerlekli pavyona dönüştürülmüş arabalarının üstüne asarak büyük bir medeniyetsizlik örneği göstermeleri bir tarafa,bağıra çağıra aynı caddede 10 tur atarak artık canımızdan bezdirdiler bizleri.Ne yazık ki gerek AŞTİ'de yolculuk öncesi otobüsünüzü beklerken gerekse yaz geceleri balkonunuzda otururken yetkililerin bu gürültüye ve saçma eğlenceye göz yummalarından dolayı büyük rahatsızlık duyuyoruz.Artık buna bir dur denmesini ve asker uğurlaması dönemlerini korku içinde beklememek istiyoruz.

3)Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde YAhya Kemal Caddesi üzerinde
oturuyorum. Araçların saçma sapan egzost seslerinden bıktık usandık. yaz
günü cam açamaz hale geldik. Gürültü yapacak şekilde değiştiren egzost
taktıranlar caddeyi boydan boya tam gaz geçiyorlar. csmlar kapalı iken
bile oturamaz hale geldik. Trafik Polislerinin yanlarından geçtikleri
halde hiç bir çevirme yada kontrole takılmıyorlar. Bu arabalar trafik
muayenesinden nasıl geçiyor anlamak mümkün değil. Ankara'da bu işe
birilerinin el atması gerekir.

"Yeter Artık" Diyenler 4:

4)Ankara'da Keçiören, incirli, bağlıca gibi "mütena" semtlerde yüksek sesli elektro sazlı sözlü sokak düğünleri yapılmakta, polise şikayet ettiğimizde de "beyefendi siz düğün yapmadınız mı" diye polisten azar da işitiyoruz.
Sn.Ankara valisi, gürültü yasak değil mi?
Nedir bu çektiğimiz?

5)Öncelikle duyarlılığınızdan ve bize bu fırsatı verdiğinizden dolayı teşekkürler.

Ankara Çankaya Bahçelievler semtinde 4. Cadde (Kazakistan Caddesi) de oturuyorum. Bu bölge zengin ailelerin çocuklarının, modifiye araçlarını (otomobil ve motorsikletler) sergilemesi ve denemeleri ile ünlü. Neredeyse bir uçak kadar gürültü çıkaran bu araçlar her gün özellikle kafa dinlediğiniz akşam saatlerinde sizi yerinizden hoplatıyor. En yeni araçlar Bahçelievler sokaklarında deneniyor. Meşhur 7. cadde de bu durumda. Sokakta yürürken kuvvetli bir motor sesiyle yerinizden sıçramanız an meselesi. Sonra trafik... Caddeler dar olduğundan hemen trafik tıkanıyor. Korna çalınca bu tıkanıklığın açılacağını zanneden milletimiz de gücü yettiğince kornaya basıyor. Şuan bu gürültü yüzünden evimi değiştirmeyi düşünüyorum. Kimsenin beni evimi değiştirmek sorunda bırakmaya hakkı yok..

Saygılarımla...

6)Ankarada Demirlibahce mahallesi Doganbahce sokakta oturuyorum. Sokagimizdaki cami hoparlorunden asiri yuksek sesli ezan okunmasından sıcak yaz aylarında bile pencere acamıyorum, cami imamına sikayet ettim merkezi sistemden ayarlanıyor mudahale edemiyorum diyor, nereye basvuracagim bilemiyorum.
Bunun dısında havai fisek atılması, sehir icinde korna calınması ve seyyar satıcıların ses sistemi kullanması yasaklanmalı.
saygılarımla,

7)Ankara Yücetepe Mahallesi Emekli Subay Evleri ve civarı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı 100. yıl kapalı yüzme havuzu içerisinde yer alan düğün salonlarının yapmış olduğu gürültü kirliliğine yeter artık diyor. Bu uygulamaya izin veren ilgili kurumu kınıyorum. Anıtkabir etrafında böyle bir gürültü yakışmıyor.

"Yeter Artık" Diyenler 2:

8)Ankara'daki sokak düğünlerinden ve yüksek sesle satış yapmaya çalışan sokak satıcılarının o bet seslerinden bıktık.Nasıl bir başkent anlayamıyorum.Hem Avrupa Birliğine girmeye çalışıyoruz hem de geri kalmış 3. dünya ülkelerinde olduğu gibi uygulamalara göz yumuyoruz.Bu durumu kabullenemiyorum.

Sürüp gidiyor. Kısaca Ankara'da şikayetler şu başlıklarda toplanıyor:

Sokakta düğün eğlenceleri
Araç konvoyları
Asker uğurlamaları
Yüksek ezan sesi
Sokak satıcıları
Araçların içinden yayılan yüksek müzik sesi
Araç egzoslarının çıkardığı sesler

Ehh, nispeten fena değil! Bazı yönlerden Ankaralıların şanslı olduğu düşünülebilir birşey miymiş, gördük! Yukarıdaki listeye eğer güzide Ankaramızın bir denizi olsaydı, "Densiz vapur kaptanlarının yaygaraları, vapurdan yayılan kolbastı havaları", Eskişehir'deki gibi şehir içinde bir hava üssü olsaydı, " tepemizden geçen savaş uçaklarının kulakları sağır eden gürültüsü", ya da gelişmiş bir metro sistemi olsaydı, " Metro, yerüstünde giderken çıkardığı gacur gucur sesler" şikayetlerinin eklenmesi işten bile değildi! Ankara gerçekten ucuz kurtarmış!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği Üzerine

1946'nın Sopalı Seçimleri vs. Örtülü Ödenekli 2015 Seçimleri - 1

Butimar’ın Boz Kanatları